Notat Aromatike

 1. Notat aromatike
 2. Kategoritë e parfumeve

 

 1. Nota aromatike

Të gjitha parfumet përfshijnë nota të sipërme, të mesme dhe bazë dhe këto janë termat që përdorin parfumierët për të përshkruar parfumet. Notat bazohen në shkalla e avullimit të vajit. Kombinimi i një note bazë, të mesme dhe të lartë (sipas këtij rendi) është ai që shkakton ndryshimin e një aromë dhe sa gjatë qëndron në lëkurë.

 1. Notat e sipërme:

Notat aromatikε janë zakonisht të lehta dhe të freskëta, këto janë notat që ndjehet sapo e spruconi parfumin.

Notat e sipërme janë ato që japin përshtypjen e parë të parfumit  – ju e nuhatni atë menjëherë pas spërkatjes. Janë përbërësit e fundit që i shtohen përzierjes dhe aromat  e para që avullojnë, zakonisht brenda disa minutash. Agrumet dhe vajrat e luleve si orkide, kamomil dhe yll anise janë nota të sipërme.

 1. Notat e mesme:

Trupi i parfumit, balancon notat e sipërme dhe ato bazë.

Notat e mesme janë thelbi i aromës – ato duhet të zenë rreth gjysmën e vajrave në përzierje. Zakonisht avullojnë brenda 2 – 4 orë pas sprucimit të parë, duke lënë notat bazë të reagojë në kontakt me lëkurën.

 1. Notat bazë:

Të thella, të ngrohta dhe të rënda. Qëndrojnë më gjatë në lëkurë.

Notat Bazë shtohen të parat dhe zgjasin më gjatë në lëkurë – disa vajra esencialë mund të qëndrojnë për disa ditë. Notat bazë shpesh janë nga familja e notave prej druri, por edhe vanilje, vetiver dhe patchouli.

 1. Familjet e parfumeve

Pesë janë familjet kryesore të parfumeve:

Fresh, Woody, Oriental, Floral και Fougere.

Fougere është e vetmja familje që nuk është e ndarë dhe është e vendosur në qendër, është më klasike, ka një ndikim global dhe ndërthur elemente të katër të tjerave.

Nën-grupet e kategorive janë:

 • FLORAL (nota me lule + të freskëta). Notat kryesore përfshijnë lulet e freskëta. Lavender, jasemini, barbarozë, hyakinth, Ylang Ylang, trëndafil.
 • SOFT FLORAL (nota me lule). Ato përfshijnë nota aldehide dhe pudër. Të buta, me pudër… të ëmbla, me myshk dhe kremoze.
 • ORIENTAL Notat kryesore përfshijnë rrëshirat orientale të tilla si livani dhe vanilja. Vanilje dhe myshk, kanellë dhe kardamom, të ëmbla dhe të ngrohta…
 • FLORAL ORIENTAL (nota lule + orientale). Notat kryesore përfshijnë lulet e portokallit dhe erëzat e ëmbla.
 • SOFT ORIENTAL (nota orientale + lule). Notat kryesore përfshijnë temjanin dhe portokallin. Karafilin dhe erëzat pikante…
 • WOOD. Përfshinë nota të vetiverit, dru sandali, kedri, dru pishe.
 • WOODY ORIENTAL (nota orientale + dru). Notat kryesore përfshijnë dru sandali dhe patchouli.
 • MOSSY WOOD (nota Woody + Oriental). Notat kryesore përfshijnë lisin dhe qelibarin. Këto janë parfume të stilit tradicional me nota të ëmbla, të buta, ndonjëherë tokësore prej druri dhe myshku.
 • DRY WOODS (nota prej druri). Notat kryesore përfshijnë dru të thatë dhe lëkurë. Tymi i drurit të djegur, thëngjilli dhe era e veçantë prej lëkure…
 • Fougère (nota të freskëta). Notat kryesore përfshijnë barishte, livando dhe bimë aromatike. Kjo familje e gjerë e aromave përfshin elemente nga familje të ndryshme: freskinë e familjes Citrus, nota me lule të livandos, ëmbëlsinë pikante të notave Orientale me lule, thellësinë e ngrohtësinë të një Oriental dhe Mossy Woods të drurit të sandalit dhe lisit.
 • CITRUS (nota Woody + të freskëta). Notat kryesore përfshijnë vajra bergamot dhe agrume të tjera, grejpfrut, limon, portokall, mandarinë.
 • FRUITY (nota të freskëta + lule). Notat kryesore përfshijnë manaferrat dhe frutat e tjera jo agrume. Fruta tropikale, pjeshkë, dardha, mollë …
 • GREEN (nota të freskëta + lule). Notat kryesore janë nota jeshile dhe përfshijnë galvanin, rozmarinën, livandon, kamomilin. Asgjë nuk krahasohet me erën e barit të sapo prerë, të freskët dhe gjetheve të gjelbërta të grimcuara.
 • Ujore (nota të freskëta + lulesh). Notat kryesore janë deti dhe uji. Aroma e freskët e ajrit të detit ose ajrit pas një stuhie…
Rregjistrohu në listën e pritjes Rregjistrohu në listën e pritjes. Do ju informojmë kur produkti të jetë gjendje në magazinë. Ju lutemi lini adresën tuaj të vlefshme të emailit më poshtë.